Medical

Ofrivillig barnlöshet: När är det dags att söka hjälp? 5 tecken att vara uppmärksam på.

Att längta efter barn är för många en stark och självklar del av livet. När graviditeten man hoppas på uteblir månad efter månad, kan det leda till en tärande oro och en känsla av ensamhet. Mitt i denna känslostorm är det vanligt att fråga sig: “Är det här normalt? Hur länge ska vi vänta? När är det egentligen dags att söka hjälp?”

Ofrivillig barnlöshet är vanligare än många tror och att söka hjälp är ett tecken på styrka, inte på misslyckande. Den här artikeln är skriven för att ge dig klarhet i när det kan vara dags att ta steget och vilka tecken du bör vara extra uppmärksam på.

Den Allmänna Riktlinjen: Ettårsregeln

Inom vården finns en allmän rekommendation som brukar kallas “ettårsregeln”. Den innebär att par rekommenderas att söka hjälp om de har haft regelbundna, oskyddade samlag i ett år utan att en graviditet har inträffat.

My courses about Summer Food

Recipe Book

How to be Healthy (£69)

Varför just ett år? För de flesta par tar det tid att bli gravida. Inom ett år blir cirka 80-90% av alla par som aktivt försöker gravida. Ettårsregeln finns för att undvika onödig oro och medicinska utredningar i ett tidigt skede, då naturen ofta löser det på egen hand.

Men denna regel är inte absolut. Det finns flera situationer och tecken som motiverar att man söker hjälp tidigare. Att känna till dessa kan spara värdefull tid och minska den emotionella påfrestningen.

5 Tecken på att Ni Bör Söka Hjälp Tidigare

Om något av följande stämmer in på dig eller din partner, bör ni inte vänta ett helt år innan ni bokar en tid för en första konsultation.

1. Du har Utebliven eller Mycket Oregelbunden Mens

En regelbunden menstruationscykel (vanligtvis mellan 25-35 dagar) är oftast ett tecken på att du har regelbunden ägglossning, vilket är en förutsättning för att kunna bli gravid. Om din mens är väldigt oregelbunden, kommer mer sällan än var 35:e dag, eller uteblir helt, kan det vara ett tecken på att du inte har ägglossning. Detta är en av de vanligaste orsakerna till nedsatt fertilitet och något som bör utredas tidigt.

2. Du (Kvinnan) är Över 35 år

Åldern är den enskilt viktigaste faktorn som påverkar en kvinnas fertilitet. Äggens kvalitet och antal minskar gradvis från 30-årsåldern och den minskningen blir mer markant efter 35. På grund av detta rekommenderas kvinnor över 35 år att söka hjälp redan efter sex månaders aktiva försök. Att agera tidigare ökar chanserna att en eventuell behandling blir framgångsrik. För kvinnor över 40 kan det vara klokt att söka hjälp ännu tidigare.

3. Ni har Kända Medicinska Tillstånd

Om någon av er har ett känt medicinskt tillstånd som kan påverka fertiliteten, finns det ingen anledning att vänta. Sök hjälp direkt när ni bestämmer er för att ni vill försöka skaffa barn. Exempel på sådana tillstånd är:

För kvinnan: Endometrios, PCOS (polycystiskt ovariesyndrom), sköldkörtelrubbningar eller tidigare genomgången cancerbehandling.

För mannen: Tidigare testikelinflammation (påssjuka i vuxen ålder), testikelcancer, pungbråck eller andra kända problem med spermieproduktionen.

4. Du Upplever Kraftig Smärta vid Mens eller Samlag

Att ha lite ont vid mens är vanligt, men om du lider av svåra smärtor som påverkar din vardag kan det vara ett tecken på underliggande problem, oftast endometrios. Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, vilket kan orsaka inflammation, smärta och ärrbildning som i sin tur kan göra det svårare att bli gravid. Smärta vid samlag är ett annat symtom som bör tas på allvar och utredas.

5. Tidigare Sjukdomar eller Operationer i Underlivet

Har du eller din partner tidigare genomgått operationer i buk eller underliv? Har någon av er haft en könssjukdom, som till exempel klamydia? Båda dessa faktorer kan påverka fertiliteten. En tidigare klamydiainfektion kan, även om den behandlats, leda till sammanväxningar och skador på äggledarna hos kvinnor, vilket hindrar spermierna från att nå ägget. Operationer i testiklarna eller ljumsken kan på samma sätt påverka mannens fertilitet.

Hur Söker Man Hjälp?

Att ta det första steget kan kännas stort. I Sverige kan du gå tillväga på några olika sätt:

Girls on the vacation

Kontakta din vårdcentral: Din husläkare kan göra en första bedömning och skicka en remiss till en gynekolog eller fertilitetsklinik.

Kontakta en gynekologmottagning: Du kan vända dig direkt till en gynekolog.

Skriv en egenremiss (vårdbegäran): Många regioner och privata kliniker accepterar att man skriver en egenremiss. Detta görs ofta enklast genom att logga in på 1177.se.

Fertilitetsutredning – Vad innebär det och hur förbereder du dig för första besöket?

Read More

Ett Sista Ord

Att kämpa med ofrivillig barnlöshet är en resa som kräver tålamod och mod. Kom ihåg att du inte är ensam och att det finns effektiv hjälp att få. Att söka hjälp i tid är inte att ge upp – det är att ta kontroll över din situation och ge dig själv de allra bästa förutsättningarna för att förverkliga din dröm om ett barn.

Read more

Related posts
Medical

Gynekologen: En Komplett Guide till Kvinnohälsa – Från Historia till Nutid

Kvinnohälsa är ett komplext och mångfacetterat område som sträcker sig över en hel livstid…
Read more
FashionMedical

IVF i Stockholm: Din kompletta guide till att välja rätt fertilitetsklinik

Att ta steget mot en IVF-behandling är ett stort beslut, fyllt av hopp och förväntan. För dig…
Read more
87%
Medical

Infertilitet hos män: Orsaker, utredning och moderna behandlingar du bör känna till

När ett par kämpar med att bli gravida faller fokus ofta automatiskt på kvinnan. Hennes cykel…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *